Virtuella världar och kontorsfester

Vi lever i en tid av förändring. Förr gick man till kontorsbyggnaden och till sin avskilda plats. Man satte sig vid sitt skrivbord och började knappa på sin skrivmaskin. Kanske hade man ett morgonmöte först. Kanske kom det först efter lunch. Vid dagens slut satte man sig i sin bil och körde hem. Arbetet var starkt förknippat med arbetsplatsen. Man ”gick till jobbet”.

Arbetsmiljöverket har länge arbetat för att arbetsplatserna ska vara så hälsosamma som möjligt, vilket vi kan vara tacksamma för.

Nuförtiden arbetar fler och fler av oss helt utan kontor eller specifik arbetsplats. Eller rättare sagt, utan ett fysiskt kontor. Virtuella världar och mötesrum blir allt vanligare i arbetslivet. Istället för att mötas i verkligheten eller ”IRL – In Real Life” som det också kallas, sköter vi våra affärer via internet och genom relaterade digitala kommunikationssystem. Förr några år sedan var det NetMeeting som gällde men nuförtiden finns det så många program att det i princip vore omöjligt att nämna dem alla.

Men för att nämna ett fåtäl, så har vi videosamtal via Skype eller Facetime, vi chattar med WhatsApp och mailar med Outlook eller Gmail. Ett annat är Slack. Det har gått så långt att det till och med

startats virtuella mötesrum där man ställer sig i en container som har en audiovisuell länk med en annan container och på detta sätt ges illusionen av att man befinner sig i samma rum. Kundservicen du har att göra med gällande din senaste beställning kanske skriver till dig från en solstol i Thailand eller kanske rentav från flyget mellan London och Stockholm.

Fördelarna är många. Den globala arbetskraften är extremt mobil. Vi kan konfigurera och skräddarsy våra inköp innan ordern ens skickas iväg. Låga eller inga lokalkostnader, kortare eller inget pendlingsavstånd. Miljön skonas av att mindre bränsle går åt. Folk kan arbeta hemifrån eller närmare hemmet och får således mer tid att tillbringa med sina familjer. Personer som av olika anledningar har svårt att ha ett fysiskt kontor kan vara delaktiga i arbetslivet i större utsträckning än förut. När vi skräddarsyr våra inköp redan innan beställningen fullbordas, är vi mindre benägna att returnera produkten vilket också bidrar till att kostnader för logistik hålls nere, vilket förstås också är positivt för miljön.

Men oavsett om man har ett fysiskt kontor eller inte är det ändå viktigt att ibland festa till det. Även företag vars anställda knappt någonsin träffas mår bra av att samlas på en fysisk plats ett par gånger per år och helt enkelt umgås. I samband med detta kan man passa på att ordna det lite fint. Ett bra sätt är genom att dekorera den (tillfälliga) lokalen med ballonger med tryck. Kanske med något fyndigt som en medarbetare skrivit i ett mejl eller varför inte företagets motto eller logotyp. Enbart fantasin sätter gränser.