Från kastruller och bunkar till oförglömliga möten och gemenskap

Matlagning, bakning, recept. Denna underbara sysselsättning. Till skillnad från så mycket annat i vårt högutvecklade samhälle är det så konkret. Man använder sina händer, sin fantasi och kreativitet. Möjligheterna är oändliga. Alltifrån att följa recept till punkt och pricka till att ta ut svängarna lite eller helt och hållet go wild och improvisera från början till slut. Att få göra något med sina händer, få skapa något med hjälp av sina sinnen som man sedan har möjlighet att få dela med andra och förhoppningsvis förgylla deras dag. Det är livskvalitet.

Mängden bloggar om matlagning och bakning är oändliga. Alla vill få sitt sagt. Fast det sköna är att, till skillnad från andra typer av åsikter inom andra områden, så är min erfarenhet att det är högt i tak gällande tycke och smak inom matlagning. Skönt är väl det. Inte minst i dessa tider av ohejdad oproportionerlig stenkastning och näthat genom bloggar och sociala medier. För mig är matlagning och bakning en tillflykt, en plats av avkoppling. Nog för att jag kan vara nog så koncentrerad och energisk där över grytorna och kastrullerna. Men det jag tänker på är det jag gör där och då. Däri ligger avkopplingen.

På kampanjjakt.se kan man hitta fina fynd och allehanda hjälpmedel till bakning. Jag har egentligen ingen blogg jag direkt följer inom bakning och matlagning, men två stycken jag flera gånger hamnat på när jag söker recept är Leila Lindholms och likaså recept från Ernst Kirchsteiger, varav många finns på arla.se exempelvis.

Att få läsa och bläddra i en receptbok illustrerad med vackra fotografier, är något av det mest avkopplande jag vet. Det kan hålla min uppmärksamhet i timmar. Jag som annars lätt kan vara disträ och svamla iväg i tanken. Två sådana favoritreceptböcker är Country Cooking av Jill Johnson samt en receptbok från the Hummingbird Bakery i Notting Hill. Till Country Cooking fick man dessutom en CD med stämningsfulla låtar att njuta av när man via recepten och bilderna tas med till countrymusikens huvudstad, Nashville.

För min del är det så att recept från en kokbok har jag en större tendens att återvända till och göra om, medan när det gäller recept från bloggar har jag en större tendens att söka mig fram till olika varianter av liknande recept. Detta givetvis av naturliga skäl eftersom utbudet på internet är oändligt medan recepten i en kokbok är vad de är.

Kärnan och slutmålet av både bakning och matlagning är gemenskapen. Vad ger samhörighet som att dela en måltid tillsammans, eller en riktig go’ fika. Däri finner jag den sanna glädjen när jag söker mig fram genom bloggar och kokböcker för att hitta det perfekta receptet för det aktuella tillfället.